Intro

Professor Brecht Van Hooreweder is gespecialiseerd in 3D printen, ook wel “Additive Manufacturing (AM)” genoemd in het Engels. Hij staat aan het hoofd van het AM onderzoeksteam van de KU Leuven sinds 2016 en begeleidt ongeveer 20 onderzoekers in dit domein aan het Departement Werktuigkunde. Brecht doceert ook de vakken “productietechnieken” en “3D printen” aan meer dan 200 ingenieursstudenten  per academiejaar. Deze website heeft tot doel om zijn ervaringen rond 3D printen met een breder publiek te delen.

Van jongs af aan was Brecht gefascineerd door wetenschap en technologie. Het was voor hem dan ook een logische keuze om in 2003 de studies van industrieel ingenieur in de elektromechanica aan te vatten aan de KU Leuven – Campus Groep T. In 2006 onderbrak hij deze studies gedurende een jaar om samen met 14 medestudenten een zonnewagen te ontwerpen, produceren, en testen. Met deze racewagen werd dit Solar Team een jaar later vicewereldkampioen van de “World Solar Challenge” in Australië. Dat is een wedstrijd waar meer dan 20 internationale teams zo snel mogelijk van Darwin (in het noorden) naar Adelaide (in het Zuiden) trachten te rijden op de energie van de zon. De unieke ervaring van dit technisch uitdagende project inspireerde Brecht om zijn wetenschappelijke kennis te verdiepen en om een academische carrière na te streven.

In 2008 startte Brecht als onderzoeksingenieur aan Departement Werktuigkunde van de KU Leuven. Kort daarna verwierf hij een IWT beurs voor een doctoraatsonderzoek van 4 jaar over mechanische vermoeiing van metalen en polymeren onder promotorschap van Prof. Paul Sas. Brecht ontwierp een unieke meerassige machine om de levensduur van materialen experimenteel te bepalen en gebruikte daarna 3D print technieken om complex gevormde plastic proefstaven te produceren. Al snel werd duidelijk dat die geprinte stukken een zeer lage sterkte en levensduur hadden. Dit inspireerde Brecht om uit te zoeken hoe dat kwam, en hoe het 3D print proces of het gebruikte materiaal kan aangepast worden om betere eigenschappen te bekomen.

Ook na zijn doctoraat bleef hij als postdoc actief op zoek naar de relatie tussen proces, materiaal, en eigenschappen van 3D geprinte stukken. Hij mocht een beurs ontvangen van de KU Leuven en van het FWO om nog vier jaar op dat thema verder te werken. In die periode werkte Brecht nauw samen met het AM team van Prof. Jean-Pierre Kruth. Daarnaast werkte hij ook als gastonderzoeker aan de Universiteit van Kaapstad (Zuid-Afrika) en aan de Technische Universiteit van Delft (Nederland).

Prof. Jean-Pierre Kruth werkt reeds sinds 1990 aan het onderzoek rond 3D printen aan de KU Leuven en is dus zowel een pionier als een wereldwijd erkend expert in dit onderzoeksdomein. Hij ging met pensioen in 2016 waarna Brecht zijn rol als hoofd van het AM team overnam.

Enkele bijkomende links:

Klik op de tabs bovenaan voor meer informatie over het onderzoek en onderwijs rond 3D printen.